строителство, строителен портал, строителен каталог, строителни фирми, строителна фирма, строителни продукти, проектанти, проектиране, архитект, архитекти, строителни машини, строителни материали, жилищно строителство, строителни услуги
Вход за потребители
Потребителско име:

Парола:


Забравена парола
Регистрация
Абонамент


Строителство
Архитектура, проектиране
Строителни материали
Оборудване, инструменти
Сухо строителство
Изолации
Настилки, облицовка
Врати, прозорци, щори
Ел. оборудване
ВиК
Отопление, вентилации
Озеленяване
Услуги
Мебели
Уреди, Осветление
Складове и магазини
Обзавеждане
Други


Умният дом и хората с увреждания
Дата: 27 Юни 2011   Автор: Електро груп ЕООД   Прочетена 253 пъти
Стоите в къщи и не можете да излезете. Или успявате някак да излезете, но не можете да влезете. При това бравата не е повредена. Ключът също е налице. Докато сте в къщи, непрекъснато ви заплашват битови инциденти. Не чувате звънеца на входната врата. Не можете да включите или изключите лампата. За всичко разчитате на някой друг. Представяте ли си го? Фактът, че не можете да свършите сами и най-елементарните неща, че сте абсолютно зависими и безпомощни? И то само, защото нищо в жилището не е направено така, че да отговаря на специфичните ви нужди.
Ако сте успели да си представите това, може би разбирате как се чувстват хората с увреждания в собствените си домове. Колкото по-напред в развитието си са технологиите за „умен дом”, толкова повече възможности ще имат те да водят достоен и пълноценен живот.
В случая всяко нещо е от значение. Да започнем със светлините например. Ако в жилището има монтирани датчици за движение, те биха могли да активират осветлението без да се налага някой да се протяга до ключа за лампата. Това е облекчение за хората с ограничена подвижност и физически увреждания. За тези, които не понасят рязката смяна на осветлението или имат нужда от повече време, за да се приспособят към светлината, запаметеното плавно увеличаване на осветлението е от голяма полза.
Разработват се и специални технологии, които да помагат на хората с увреждания в контролирането на всеки един уред.
• Педали – кабелни и безжични, с които могат да се управляват всички уреди в дома, захранвани с електричество. Някои от тях осигуряват тактилна или звукова обратна връзка.
• Мишка, управлявана с глава – създадена е за хора, които не могат да използват ръцете си. Тя замества стандартната компютърна мишка. Контролира се чрез движенията на главата, благодарение на безжични технологии и инфраред.
• Бутон, който можете да се натиска с глава. Той се активира при много лек натиск и е подходящ за управление на осветлението например.
• Джойстик – той също се управлява лесно и леко. Използва се, за да се включват и изключват различни уреди.
• Превключвател с формата на щипка. Може да се натиска само с два пръста или дори със съвсем леко докосване на един от пръстите на ръката.
• Sip/puff превключвател, с който се управляват две устройства едновременно.
• Tъчпад превключвател. Той е с голяма повърхност. По-удобен е за хора с проблеми с координацията и се активира само с едно леко докосване.
Всички тези устройства в комбинация с останалите възможности на автоматизираните системи, облекчават значително живота на хората с физически и умствени увреждания. Още едно доказателство, че „умният дом” не е лукс, заплаха или ненужна фантасмагория, а необходимост. От хората за хората.
Търсене на фирма:sutrin.com
jako.bg
bgstroitelstvo.com/ad_prices.php


Партньори
Градински инструменти и аксесоари
Новините днес
Проектантско бюро "ЖАКО"
Спартак Пловдив
Фирмен каталог