строителство, строителен портал, строителен каталог, строителни фирми, строителна фирма, строителни продукти, проектанти, проектиране, архитект, архитекти, строителни машини, строителни материали, жилищно строителство, строителни услуги
Вход за потребители
Потребителско име:

Парола:


Забравена парола
Регистрация
Абонамент


Строителство
Архитектура, проектиране
Строителни материали
Оборудване, инструменти
Сухо строителство
Изолации
Настилки, облицовка
Врати, прозорци, щори
Ел. оборудване
ВиК
Отопление, вентилации
Озеленяване
Услуги
Мебели
Уреди, Осветление
Складове и магазини
Обзавеждане
Други


Отстраняването на битум е истинско предизвикателство
Дата: 20 Феврурари 2015   Автор: МАРИСАН и КОЛЕВ - АД   Прочетена 286 пъти
Отстраняването на битум може да създаде огромни проблеми, които да забавят значително едно саниране или ремонт. Без професионална помощ и адекватно техническо оборудване, често тази операция не може да бъде изпълнена икономически оправдано и на време.

Отстраняването на битум, особено от определени места, изисква огромно търпение.

Битумът, който се използва в строителството, в повечето случаи е термоеластичен и в много меко състояние. Това ще рече, че материалът може да напасва формата си спрямо изискванията и мястото. Това се простира от обикновената гъвкавост на битумните мембрани и достига до течната консистенция на битумната обмазна хидроизолация. Това, което е предимство за приложението, се превръща по-късно, при отстраняването на битумните материали, в изтощителна работа. Меката битумна маса е образувала с основата много трудно разрушима връзка.

Проблемите при отстраняването на битум
При това не битумните керемиди, плочи или хидроизолационни мембрани, са тези, които създават проблеми при саниране. С помощта на подходящите инструменти, те могат сравнително бързо и без остатък да бъдат отстранени. Има ли обаче образувани отвори и разстояния между тях, които вече не гарантират водонепроницаемостта на покритието, то следва тези да бъдат уплътнени с течен битумен материал.
Най-късно обаче, при следващото саниране на покритието, подобният на гума, жилав материал се превръща в проблем. В зависимост от големината на засегнатата повърхност, отстраняването на битума гарантира уморителна и трудоемка работа, на която почти не ѝ се вижда краят. Най-ефективният, но и същевременно най-времеемкият метод е отстраняването на битумния слой със шпакла и длето.

Решения за отстраняване на битум
Друга възможност за отстраняване на „инатливия“ слой от основата е посредством употребата на бензин и загряване. Освен, че този метод трябва да бъде прилаган изключително и само от професионалисти, неговото прилагане в затворени помещения също е много проблематично. С негова помощ, също така, много трудно могат да бъдат отстранени дебелослойни битумни покрития. Особено опасни са и, образуващите се при загряването на битумните материали, вредни за здравето на човека, пари.
Един сравнително прост и безпроблемен начин за отстраняване на битум представлява обработката му с CO² пелети. При този метод повърхността се обстрелва с малки пелети от сух лед, което я охлажда до много ниски температури. Битумният слой става ронлив и под въздействието на налягането на струята се отделя от повърхността. Недостатъкът на този метод е много високата цена за едно такова професионално отстраняване.
Търсене на фирма:sutrin.com
jako.bg
bgstroitelstvo.com/ad_prices.php


Партньори
Градински инструменти и аксесоари
Новините днес
Проектантско бюро "ЖАКО"
Спартак Пловдив
Фирмен каталог