строителство, строителен портал, строителен каталог, строителни фирми, строителна фирма, строителни продукти, проектанти, проектиране, архитект, архитекти, строителни машини, строителни материали, жилищно строителство, строителни услуги
Вход за потребители
Потребителско име:

Парола:


Забравена парола
Регистрация
Абонамент


Строителство
Архитектура, проектиране
Строителни материали
Оборудване, инструменти
Сухо строителство
Изолации
Настилки, облицовка
Врати, прозорци, щори
Ел. оборудване
ВиК
Отопление, вентилации
Озеленяване
Услуги
Мебели
Уреди, Осветление
Складове и магазини
Обзавеждане
Други


Напукана боя, петна и наслоявания по стените в интериора – какво да правим?
Дата: 24 Октомври 2019   Автор: МАРИСАН и КОЛЕВ - АД   Прочетена 311 пъти
Без значение дали става въпрос за инвестиране в цялостен ремонт на собственото жилище или закупуване на дом ново строителство, процесът изисква дългосрочно планиране и сериозни ресурси. Но след като приключим и станем готови да се насладим на нашия мечтан дом, всичко си идва на мястото и разбираме, че усилията са си стрували. Често се случва обаче, не след дълго да станем свидетели на зараждането на неприятни проблеми, възникнали вследствие на избор на некачествени материали, неспазване на експлоатационните препоръки или неправилно изпълнение на строително-ремонтните дейности. Това неминуемо води до много допълнителни разходи и излишни нерви.
Един от най-наболелите проблеми, не само в България, но и на запад се състои в проблеми с финишните покрития в интериора. А след сериозна инвестиция в ремонт или закупуване на жилище ново строителство, едва ли има по-неприятна ситуация от напукването или обезцветяването на финишните покрития.
Най-често срещаните проблеми с финишните покрития на стените и таваните в дома
Стените и таваните в дома заемат над 70% от площта, попадаща в нашето полезерние при експлоатацията на помещенията. Това само по себе си ясно инидикира колко важно е те да бъдат не само естетически красиви, но и с добра повърхностна и структурна стабилност.
Много често обаче ставаме свидетели на неприятни проблеми, най-честите от които са:
• Напукване на финишното покритие на повърхностите
Това е един от особено разпространените и същевременно неприятни проблеми, засягащи стените и таваните в дома. Обикновено, този тип проблеми започват като малки пукнатини на различни места от помещението, които при липса на адекватно своевременно третиране, постепенно се влошават и водят до неприятни последици като падане и отлющване на боята.
Основни причини:
- Работа с нискокачествени и слабоеластични бои;
- Нанасяне на няколко слоя боя един върху друг преди пълното им изсъхване;
- Боядисване върху латекс или негрундирани повърхности;
Решенията на подобен тип проблеми не са много. В преобладаващата част от случаите се препоръчва премахване на компрометирания слой боя, а в случай, че проблемните пластове са повече от един - и шпакловането на станета до постигане на гладка повърхност. Следва полагане на грунд и ново покритие. В отделни случаи е възможно полагането на боя върху съществуващото покритие, ако то притежава нужната товароносимост. Това можете да разберете с помощта на кратък тест.

• Обезцветяване на финишното покритие на повърхностите
Стените в коридорите и преходните помещения, както и тези в детската стая са най-сериозно засегнатите от този проблем. Вследствие на триенето и механичния контакт с хора и предмети (допир, претриване и т.н.), стените постепенно губят своя блясък и обикновено изсветляват. В случай, че контактът в едни и същи точки е продължителен, то след определено време, обликът на стената в помещението става особено отличителен.
Основни причини:
- Триене, допир и механичен натиск
- Работа с некачествени бои
Предотвратяването на този проблем не е особено лесна задача, тъй като резултатът от него, преди всичко зависи от качеството на използваните бои. Поради тази причина, работата с висококачествени и устойчиви на триене финишни покрития, е от фундаментално значение за запазване на дълготрайния облик на помещенията.
• Образуване на петна и наслоявания
Участъците от стените около хладилника, дивана в хола, шкафа за обувки в коридора, около детското креватче в спалнята, ниско в близост до пода и т.н. са силно податливи на възникване на петна, вследствие на допир с мазнини, контакт с обувки, оцветяващи препарати и т.н. Тези следи обикновено се оказват сериозно предизвикателство, а в редица случаи дори не могат и да бъдат премахнати. Това се превръща в сериозен дразнител за обитателите на дома и често налага нуждата от цялостно декориране на компрометираните стени.
Основни причини:
- Контакт с мазни, мръсни или оцветяващи предмети и повърхности
- Избор на некачествени бои, неподатливи на мокро измиване
Компрометирането на даден участък от дома вследствие на подобен тип проблеми в по-голямата си част от случаите изисква цялостно пребоядисване. Изключение в случая правят стените, предварително декорирани с висококачествени бои, устойчиви на мокро триене и миене. При тях петната и следите могат да бъдат лесно премахнати само с помощта на влажна кърпа.

Ефективно решение за устойчиви покрития
Проблемите със стените и таваните в помещенията не трябва да се разглеждат като изолирани казуси. Напротив – ясно забележимата пукнатина, неприятното петно или обезцветения участък често се превръщат в акцент от помещението. Именно това помрачава и цялостното усещане и изгледа на интериора.

ТЕРАФЛЕКС® VISION PREMIUM е флагменът в продуктовите решения от серията интериорни бои на МАРИСАН, гарантиращ дълготрайната експлоатационна надеждност на финишните покрития. Професионалната формула на продукта е явна гаранция за безпроблемното поведение на нанесения слой при стени с постоянни натоварвания. Част от предимствата на продукта са:
• Устойчивост на мокро триене и миене
Без значение колко добре се стремим да запазим повърхностите в дома, често се случва да се появят следи от мазни петна, оцветяващи препарати, следи от обувки или контакт с други предмети и т.н. Едно от възловите предимства на ТЕРАФЛЕКС® VISION PREMIUM е възможността за почистване на покритието само с вода или обикновен почистващ препарат. Всички отпечатъци и петна по боядисаната повърхност могат да бъдат лесно премахнати с подръчни средства, без нужда от скъпоструващи ремонти и излишни главоболия.

• Значителна износоустойчивост
ТЕРАФЛЕКС® VISION PREMIUM се характеризира с дълготрайността на образуваното покритие дори и при силно натоварени помещения като коридори, офиси, обществени сгради, чакални и др. Постоянният контакт с агресори от външната среда не води до никакви изменения в цвета или структурата на боята, запазвайки перфектната визия за дълъг период от време.
• Дълготрайна цветова наситеност
Детайлната, особено фина и равномерна структура на нанесения слой осигурява постигането на перфектния цвят и съхраняване на дългорайната му стабилност. По този начин се изкоренява риска от обезцветяване или изсветляване на цветовете с течение на времето, а нуждата от освежаващи ремонти остава на заден план. Коприното усещане на оформеното покритие е защитено и от стареене и пожълтяване – два от проблемите, които най-често налагат освежаването на помещенията с нов слой боя.

• Широко приложение и активна грижа за основата
Образуваният слой гарантира умереното запечатване на основата. По този начин ѝ позволява да диша, елиминирайки риска от задържане на влага и потенциалните негативни последици като образуването на мухъл, плесен и цветови изменения. ТЕРАФЛЕКС® VISION PREMIUM притежава перфектна адхези към всякакви видове основи – от бетон, мазилки и шпакловки, до гипсокартон, PVC, гипсофазер и покрития от стари вододисперсионни бои.
Икономически-ефективно решение за всякакви проекти
ТЕРАФЛЕКС® VISION PREMIUM притежава особено висока покривност (клас 2, съгласно БДС EN 13300), която позволява оформянето на красиви и стабилни цветове с по-малък разход на боя. В комбинация със значителната износоустойчивост на мокро триене на продукта (клас 1, съгласно ISO 11998), блестящата визия на стените в помещенията може да бъде съхранена за дълъг период от време.
За съжаление много хора се убеждават в нуждата от работа с качествени продуктови решения само и единствено, когато се сблъскат с някой от гореизброените проблеми. Именно тогава най-ясно проличава и истината, че предварителното планиране и инвестицията в надеждни, професионални решения се оказва и много по-рентабилният избор в дългосрочен план.
За допълнителна техническа или търговска информация, моля, посетете официалния интернет сайт www.marisanbg.com или корпоративния блог http://blog.marisanbg.com.
Търсене на фирма:sutrin.com
jako.bg
bgstroitelstvo.com/ad_prices.php


Партньори
Градински инструменти и аксесоари
Новините днес
Проектантско бюро "ЖАКО"
Спартак Пловдив