строителство, строителен портал, строителен каталог, строителни фирми, строителна фирма, строителни продукти, проектанти, проектиране, архитект, архитекти, строителни машини, строителни материали, жилищно строителство, строителни услуги
Вход за потребители
Потребителско име:

Парола:


Забравена парола
Регистрация
Абонамент


Строителство
Архитектура, проектиране
Строителни материали
Оборудване, инструменти
Сухо строителство
Изолации
Настилки, облицовка
Врати, прозорци, щори
Ел. оборудване
ВиК
Отопление, вентилации
Озеленяване
Услуги
Мебели
Уреди, Осветление
Складове и магазини
Обзавеждане
Други


Саморазливната подова замазка и ползите в строителството
Дата: 15 Май 2019   Автор: МАРИСАН и КОЛЕВ - АД   Прочетена 384 пъти
Една от най-често срещаните, но в същото време и особено специфични задачи в строителтвото, е оформянето на идеално гладки и равни подови площи. Този тип дейност обикновено изисква внимателен подход, тъй като допускането на евентуални грешки често води до влошаване експлоатационното качество на помещенията, компрометиране на подовите покрития и дори до нуждата от скъпоструващи ремонти в бъдеще.
Подовите площи и проблемите, свързани с тях
В процеса по изграждане на нови сгради, както и санирането на съществуващи такива, оформянето на гладки подови повърхности играе съществена роля. Много често обаче, поради една или друга причина, апликаторите срещат сериозни трудности в процеса по изравняване на подовите площи и подготовката им за комфортно полагане на финишните покрития. Това допълнително затруднява изпълнението на последващите работни процеси, тъй като води до:
• Затруднено полагане на керамични облицовки – дори и при спазването на еднаква методология на работа (размер на зъбите на маламашката; ъгъл на движение; натиск и разпределение при полагане на лепилото), наличието на неравности в основата би довело до разлики във височината и разположението на отделните плочки и увреждане естетическия изглед на финишното покритие.
• Удължаване времетраенето на работните процеси – наличието на неравности в оновата налага нуждата от тяното предварително запълване. Това, от своя страна, значително забавя времето за изпълнение на проекта, тъй като изисква цялостното стягане на лепило-шпакловачната смес за корекции, преди преминаването към полагане на последващото покритие. Така, забавянето се пренася по веригата и завършването на проекта се отлага във времето.
• Усложнения при изпълнението на работните процеси – наред с всичко останало, неравностите в основата могат да попречат и на правилното изпълнение на проекта. Така например, ако за пода е планирана работа с облицовъчни материали, предполагащи тънкослойно лепене, неравните участъци биха възпрепятствали комфортното изпълнение на процеса, тъй като могат да надвишат специфичните изисквания на производителя на лепилната смес. Резултатът от всичко това би бил допълнителни разходи за материали и удължено време за работа.
• Засилване на ефекта от неравностите на плочките – в практиката, за облицоването на подовите площи, често се предпочитат натурални материали като естествен камък например. Характерно за тях е, че всяка една плоча може да се различава от другите по своите размери и дебелини. Тъй като този тип облицовъчни материали не се произвеждат така, както керамичните плочки например, много често те не са перфектно идентични. Наличието на неравности в основата засилва ефекта от този факт и прави задачата за постигане на идеално гладък под далеч по-сложна и трудоемка.
• Проблемно полагане на паркет и ламинат – колкото по-равна е основата, толкова по-лесно става и полагането на финишни покрития като паркет и ламинат например. Специфично за този тип настилки е, че изискват монтаж само върху перфектно равни основи. В случай, че по повърността на пода се забелязват сериозни неравности обаче, то тогава паркетът и ламинатът рискуват да бъдат сериозно компрометирани в периода на тяхната ескплоатация.
ТЕРАФЛЕКС® LEVEL PRO – доверен партньор в постигането на идеално гладки подове
ТЕРАФЛЕКС® LEVEL PRO е високотехнологично решение, значително улесняващо процеса по постигане на идеално равни повърхности. Изградена на циментово-полимерна основа с вградени суперпластификатори за подобряване на свойствата, саморазливната замазка гарантира особено бързо свързване и прецизно изравняване на подовите площи.
Свойствата на продукта обезпечават постигането на гладка, хомогенна и самонивелираща се повърхност върху множество разнообразни строителни основи. Сместа притежава отлична адхезия, което позволява отличното ѝ свързване със субстрата, върху който се нанася. Това прави ТЕРАФЛЕКС® LEVEL PRO идеално решение за изравняване на бетонни, керамични, гипсови, дървени и други типове повърхности, превръщайки я в перфектно решение за употреба в интериора, както при ново строителство, така и при ремонтни дейности на стари сгради.

Качествата на ТЕРАФЛЕКС® LEVEL PRO са лабораторно доказани и продуктът е сертифициран според европейския стандарт EN 13813 като клас CT-C30-F6. Това гарантира средните свойства и резултати от изпитване:
• Якост на натиск (след 28 дни) – над 30 N/mm2
• Якост на опъване (след 28 дни) – над 6 N/mm2
Предимствата от работата с ТЕРАФЛЕКС® LEVEL PRO
Работата със самонивелиращата се замазка гарантира редица предимства, между които:
• Равномерност и гладкост на оформеното покритие
Благодарение на равномерната повърхност, която продукта образува, полагането на последващото финишно покритие става особено лесно и безпроблемно. Така керамични облицовки, паркет, ламинат, мокети и балатуми могат да бъдат директно полагани и монтирани, без притеснения от неравности и несъответствия с плана на помещението.

• Здравина и експлоатационна надеждност на пода
Фактът, че след полагане, слоят стяга бързо и без свивания, изкоренява риска от възникване на пукнатини в процеса на изсъхване на замазката. По този начин се гарантира голямата здравина и устойчивост на оформената повърхност. Всичко това допринася за значителното удължаване живота на пода и обезпечава структурната стабилност на последващото покритие, било то ламиниран паркет, керамични плочки, меки подови покрития, мокети, балатуми или PVC настилки.
• Улеснена работа
Специфично за ТЕРАФЛЕКС® LEVEL PRO е високата степен на разливане на разтвора и неговото оптимално саморазпределение. Това, само по себе си, значително редуцира нужните усилия за оформянето на гладка повърхност, тъй като изкоренява нуждата от по-трудоемко ръчно разпределение на слоя.
Наред с всичко това, при нужда от евентуални корекции, положеният разтвор може да бъде обработван в рамките на 15 – 20 минути след полагане, което допълнително допринася за комфортния начин на работа с продукта.

• Оптимизиране на работните процеси
Самото полагане на саморазливната подова замазка става многократно по-бързо, в сравнение с обикновената циментова замазка. В допълнение към това, стъпването по повърхността става възможно само 3 часа след полагането на саморазливната замазка, а полагането на финишни покрития може да настъпи след нейното пълно изсъхване или само в рамките на 48 часа.
Всичко това прави продукта перфектно решение при оформянето на подовите площи при големи проекти и обширни помещения като складове, производствени халета, офиси, търговски и хотелски комплекси, където спазването на сроковете е от съществено значение.
• Устойчивост на агресивни атмосферни условия
Въпреки фиността на положения слой (2 – 10 мм), той се характеризира с перфектно поведение при излагане на широки температурни амплитуди. Свойството му да поема възникналите в следствие на тях, структурни напрежения, без да се компрометира, превръща ТЕРАФЛЕКС® LEVEL PRO в перфектно решение за изграждане на идеално гладки повърхности над подово отопление, гарантирайки неговата здравина и резистентност срещу възникване на пукнатини.
Перфектно решение при изграждането на нови и реновирането на съществуващи подове
В практиката, ТЕРАФЛЕКС® LEVEL PRO е предпочитано решение, както за нови, така и за съществуващи подове. Свойствата на продукта му позволяват оптимално приложение и преодоляване предизвикателствата при всякакъв тип проекти:
• Изграждане на нови подове
Едно от най-сериозните предизвикателтва в новото жилищно и обществено строителство е справянето със сроковете на проекта. За да се осигури плавното и безпроблемно изпълнение на строителните работи, се изисква поетапно успешно и своевременно приключване на отделните процеси. По този начин, след изграждането на подовите площи и оформянето на перфектно гладка повърхност например, апликаторите на финишни покрития могат директно да влязат и стартират с монтажа на паркета, ламината, облицовките и т.н. Така, работният процес върви хармонично и в срок.
Работата с ТЕРАФЛЕКС® LEVEL PRO позволява оформянето на перфектно нивелирани повърхности, характеризиращи се със завидна здравина и експлоатационна надеждност. По този начин се гарантира лесното и безпроблемно полагане на финишно покритие като се изкоренява нуждата от придаване на допълнителни наклони на пода, фиксиране на проблемни участъци и др. Бързото стягане на продукта, от своя страна, е гаранция за бързото преминаване към поледващите работни процеси, оптимизираща графика за изпълнение на целия проект.

• Реновиране на стари подове
Докато при изграждането на нови подове, работната група има контрол над процесите и изпълнението на проекта от самото начало, при реновирането на съществуващи подови площи, нещатата стоят по друг начин. Нуждата от реновиране на под обикновено е продиктувана от съществуващ проблем. Ако вземем пода в едно мазе, приземно или подземно помещение например – обикновено под въздействие на влагата или слягането на почвата, бетонът може да наруши своята форма или да се компрометира. Такъв тип често срещани проблеми налагат своевременна реакция, за да се стопира риска от влошаване на последствията.
Оформянето на гладък под, с помощта на саморазливната замазка, е първата и основна предпоставка за красивата визия на бъдещите обитаеми площи. Много чести в практиката са и ситуациите, в които подовите площи налагат подмяна на съществуващата облицовъчна настилка. Обикновено премахването ѝ е последвано от процес по изравняване на оформилите се неравности в основата. Нуждата от постигане на перфектно равна повърхност е и далеч по-належаща при предстоящо полагане на паркет или широкоформатни облицовъчни плочи, тъй като при тях фугите и възможностите за „обиране“ на неравностите в основата са минимални. С ТЕРАФЛЕКС® LEVEL PRO, всички тези комплексни задачи могат да бъдат изпълнени лесно и професионално с гаранция за качеството на крайния резултат.
Търсене на фирма:sutrin.com
jako.bg
bgstroitelstvo.com/ad_prices.php


Партньори
Градински инструменти и аксесоари
Новините днес
Проектантско бюро "ЖАКО"
Спартак Пловдив