строителство, строителен портал, строителен каталог, строителни фирми, строителна фирма, строителни продукти, проектанти, проектиране, архитект, архитекти, строителни машини, строителни материали, жилищно строителство, строителни услуги
Вход за потребители
Потребителско име:

Парола:


Забравена парола
Регистрация
Абонамент


Строителство
Архитектура, проектиране
Строителни материали
Оборудване, инструменти
Сухо строителство
Изолации
Настилки, облицовка
Врати, прозорци, щори
Ел. оборудване
ВиК
Отопление, вентилации
Озеленяване
Услуги
Мебели
Уреди, Осветление
Складове и магазини
Обзавеждане
Други


Системата за фасаден дизайн на StyroDesign преобразява Zsar Outlet Village във Финландия
Дата: 3 Юли 2019   Автор: МАРИСАН и КОЛЕВ - АД   Прочетена 495 пъти
Системата за фасаден дизайн на StyroDesign преобразява Zsar Outlet Village във Финландия

В индустрията на луксозните стоки и водещите марки в производството на дрехи, парфюми и козметика, в последно време се наблюдава една ясно изразена тенденция – опит за създаване на цялостно усещане у клиента. Компаниите осъзнават, че производството на качествени продукти вече не е достатъчно, за да ги изведе пред конкуренцията. Именно поради тази причина, те все повече залагат на формирането на емоции и въздействието върху усещанията на потребителя. Колкото и странно да звучи, основно оръжие и значителен принос в тази насока има архитектурата.
Архитектурния дизайн и внушението, което създава
Водещите луксозни марки се насочват към инвестиране в изграждането на все по-въздействащи и внушителни търговски обекти. Не случайно, дори и компаниите, опериращи у нас вече се отличават с изчистените форми, красивите пространства и минимализма в своите магазини. Все по-рядко ставаме свидетели на крещящи и отличаващи се търговски обекти. Дори напротив – ако се вгледаме в най-популярните търговски улици в света и столиците на модата, ще забележим, че пространствата успяват да внушат хармония и изисканост само с помощта на умело планиране и красиви архитектурни форми.
Водещите компании осъзнават факта, че стратегията за успех в днешно време вече не е толкова проста. Тя трябва да бъде многопластова и да разгръща множество предимства пред пазара. Това е и основното обяснение защо все по-често ставаме свидетели на комбинацията от мода, търговия и архитектура, която се оказва основен знаменател за усещанията и нагласите на потребителя. Именно поради тази причина, компаниите възприемат идеята, че продажбата на скъпи и луксозни стоки не може да става в обикновена и неотличаваща се среда.
Това е и една от основните тези в теорията на Дитмар Щайнер, директор на Архитектурния център във Виена. Т. нар. „промотираща (рекламна) архитектура“, според него, има основен принос за успеха на компаниите и тяхното възприятие от пазара.

Всичко това води до една ясно установена тенденция – магазините и търговските обекти се стремят да дооформят своя стил и възприятие в разбиранията на пазара, с помощта на архитектурата. Все пак фасадата на търговския обект е първото нещо, което оформя представата за дадена марка у минувача, в случай, че не е запознат с нея предварително. Именно това кара компаниите да се стремят към по-обран и изчистен арихтектурен дизайн за своите търговски обекти. А целта на този тип архитектура е само една – да внушава стил и усещане за лукс.
Продуктовото портфолио на StyroDesign в Zsar Outlet Village, Финландия
Архитектурният дизайн, без значение дали става въпрос за интериори или екстериори в общественото, частното или жилищно строителство, има една основна цел – да създава чувство на уют и принадлежност към заобикалящата го среда. Именно поради тази причина, изпълнителите на проектите залагат все повече на внимателното планиране и боравене с архитектурни форми и детайли.

Това бе и основната причина изпълнителите на Zsar Outlet Village, един амбициозен проект във Финландия, да се свържат със StyroDesign относно възможността за сътрудничество в областта на фасадния дизайн.
• Повече за проекта
Zsar Outlet Village е първият самостоятелен аутлет център, изграден във Финландия. Разположен е на стратегическо място на границата между Европейския съюз и Русия, на час и половина път от Хелзинки и два часа и половина от Санкт-Петербург.
Сам по себе си, проектът представлява отделен, самостоятелен комплекс, разположен на площ от над 20 000 м2. Въпреки внушителните мащаби на проекта, Zsar Outlet Village успява умело да пресъздаде усещането за уютна и приветлива градска среда.
На територията на комплекса се помещават над 110 премиум и луксозни магазини на водещи марки. Противно на очакванията обаче, усещането не наподобява това на типичен търговски център, а дори напротив. Изпълнителите на проекта съумяват да оформят площи, наподобяващи красиви и кокетни улички в малки средиземноморски градове. Малки площади, красиви навеси (или още познати като „porticos” в италианската архитектура), аристократични фасади, функционални пешеходни зони и павирани улички – всичко това създава усещането за разходка в натурална градска среда. Така, основателите на проекта успяват да откъснат посетителите от идеята за традиционното пазаруване като ги потапят във вълнуващо изживяване, подобно на разходка в нов град и непозната среда.
• Предизвикателствата
Основните предизвикателства, с които продуктовите решения трябва да се справят, са силната натовареност и постоянния човекопоток. Данните, потвърждаващи това са красноречиви - според изчисленията на Финландския граничен контрол, само за 2017 г., над 7.2 милиона туристи са прекосили границата между ЕС и Русия през пунктовете в близост до територията на Zsar Outlet Village в югоизточна Финландия. Що се отнася до 2018 г., тази цифра нараства с над 10%. В допълнение към това, над 74% от руснаците, преминали границата, посочват, че основната цел на визитата във Финландия е шопинг.
Гореизложените данни дават допълнителна перспектива за това колко стратегическа всъщност е локацията на Zsar Outlet Village. Поради безмитните стоки и факта, че комплексът запълва липсата на присъствие на премиум марки и търговски обекти в региона, интересът към комплекса от местни, руски и други чуждестранни туристи се очаква да нарасне експоненциално в близките няколко години. Индикатор за това е и постоянно растящият брой на посетители от Китай и други азиатски държави, за които региона между Санкт-Петербург и Хелзинки става все по-популярна дестинация.
Постоянната натовареност на търговския център, наред с произлизащите от човекопотока рискове като например – постоянен допир, търкане, натиск и механично въздействие върху фасадните профили, налагат особено внимателно планиране и надеждно изпълнение на детайлите.
Друг сериозен риск за фасадите и елементите по тях се явяват променливите и агресивни атмосферни влияния, типични за региона. Промяната в климата и температурите, както и валежите и агресивните влияния от външната среда, създават предпоставки за компрометиране, не само на детайлите, но и на връзките им с основата и в участъците между отделните профили.
За да предотвратим негативното влияние на подобен тип рискове, ние заложихме на свръх-якостно циментово покритие в комбинация с еластична фасадна боя, гарантиращи здравина, устойчивост на външни агресори и дълготрайна наситеност на цветовете. Профилите, обработени с фасадно покритие и декорирани с екстериорна боя, гарантират дълготрайна експлоатационна надеждност и минимизират риска от обезцветяване, структурно деформиране или напукване. Така, фасадите успяват да запазят своята красива и отличаваща се визия за дълъг период от време.
• Вложените продуктови решения на StyroDesign
Нашата гъвкавост и възможността за работа по индивидуални скици на клиента улесниха изпълнението на проекта още от самото начало. Това ни позволи да задоволим всяко едно изискване на изпълнителите на Zsar Outlet Village, предоставяйки им практически безгранични възможности за планиране.

Първата задача, с която се заехме, бе изработката на логото на комплекса. Специфично за него бе вложената метална структура и сериозните габарити на детайла (височина от 3 000 мм). Висококачествената изработка на логото е особено важна, тъй като то играе ролята на лицето на целия проект и е първото нещо, което посетителите виждат. Благодарение на напредничавата технология в нашето производство на 3D форми и декорации от EPS, успяхме да гарантираме дълготрайното качество, детайлност, здравина и перфектна визия на елемента.

Решенията за фасаден дизайн, част от нашето портфолио, влязоха в употреба и за оформянето на красивия облик на сградите и търговските обекти на водещите марки в модната, парфюмерийна и ресторантьорска индустрия, разположени на територията на проекта. Основните детайли, използвани за фасадния дизайн на отделните сгради, са от гамата ни фасадни профили от EPS. От линейни, рамкови и первазни профили, през колони, пиластри и капителите за тях, до балюстради, ключови камъни, арки и декоративни подпори – тези и ред други декоративни елементи красят фасадите на търговските обекти на територията на Zsar Outlet Village.
В системата за фасаден дизайн влиза още и лепилото за монтаж на профили - TEHNOCLEY лепило за декоративни елементи от EPS. С тяхна помощ, фиксирането става лесно, бързо и изключително надеждно. Осигуряването на перфектното вграждане на профилите във фасадата и плавния преход между отделните детайли, от своя страна, е поверено на полимерната фугираща паста TEHNOCOAT, както и полиуретановото лепило-уплътнител PU CONTACT.
За да се гарантира ефектното декориране на профилите, както и подсигуряването на дълготрайната наситеност на цветовете и еластичността на покритието, в системата влиза и пласто-еластичната боя SUPER ELASTIC. Благодарение на разтегливостта ѝ до над 160%, нанесеният слой предпазва фугите и участъците с връзка на два детайла за дълъг период от време, изкоренявайки риска от напукване. Така, дори и при възникване на пукнатини в зоните под боята, тя остава здрава в рамките на до 1.5 мм. По този начин компрометираните участъци, възникналите микропукнатини или фугите под нанесения слой остават скрити, а перфектната визия и дълготрайната експлоатационна надеждност на фасадата – гарантирани за дълъг период от време.

Продуктите на StyroDesign, вложени в мащабния проект обаче, не се изчерпват само с фасадни профили от EPS. Дори напротив – изпълнителите на проекта проявиха интерес и към, предлаганата от нас, възможност за производство на детайли и отливки от високоякостен бетон. Така, и в момента ние продължаваме да посрещаме нуждите на изпълнителите, произвеждайки желаните, от тях, форми и детайли от подобрен, якостен бетон.
Наред с това, на StyroDesign бе поверено и производството на детайлни елементи, перфектно пресъздаващи усещането на натуралната дървесина. Серията от фасадни профили, гарантиращи точна имитация на дърво, са често предпочитано решение в частното строителство, както и при изграждане на хотели, търговски и ваканционни комплекси. Изпълнителите на Zsar Outlet Village предпочетоха качеството и детайлната визия на декоративните дървени греди, част от нашето портфолио.
• Резултатът
Партньорството ни с изпълнителите на Zsar Outlet Village продължава и до днес като заедно посрещаме нуждите на все по-добре развиващия се проект. Така, веднъж спечелили доверието един на друг, ние можем заедно да преследваме основната цел, заложена зад проекта, а именно - предоставянето на едно уникално изживяване за всеки един посетител.

Zsar Outlet Village отблизо
За да добиете цялостна представа за резултатите от нашата работа, можете да се потопите в красотата на комплекса чрез виртуална разходка. За тези, които искат да видят реалния, а не анимиран облик на Zsar Outlet Village, няма по-лесен и удобен начин от обстойните видео материали.
Допълнителна информация относно решенията за фасаден и интериорен дизайн на StyroDesign, е достъпна на сайта. Ако искате да разберете как можем заедно да планираме и изпълним Вашия проект, изпратете запитване и ние ще Ви помогнем да преобразите представите си за красиви и естетични сгради и помещения.
Търсене на фирма:sutrin.com
jako.bg
bgstroitelstvo.com/ad_prices.php


Партньори
Градински инструменти и аксесоари
Новините днес
Проектантско бюро "ЖАКО"
Спартак Пловдив